Preparare dulceturi

Pentru dulceata este nevoie de un kg zahar si un kg fructe cantarite dupa ce au fost curatate, precum si sucul de la o jumatate de lamaie, care impiedica zaharisirea. Fructele zemoase ca: zmeura, capsuni, cirese, visine se pun in strecura­toarea cu gauri mari si se spala bine la un curent de apa. Se lasa sa se scurga, apoi se curata de codite si de samburi (care au); se cantaresc un kg fructe pentru un kg zahar. Se aseaza in cratita smaltuita in care se va face dulceata (cratita sa nu aiba miros de mancare) un rand de fructe si unul de zahar pana se termina. Se lasa 2-3 ore de o parte, sau se pun pe mar­ginea masinii la foc mic sa se dizolve incet zaharul, apoi se dau la foc mai mare pana se leaga siropul. Alta apa nu se mai adauga.

Se pune si lamaia taiata felii fara coaja; daca vrem sa aiba putin gust amar se lasa coaja. Cand siropul cade 3 picaturi una langa alta, ridicand lingura de supa pe latul ei, este gata. De altfel se vede ca fructele plutesc in tot siropul pana la fund, nu sunt ridicate la suprafata. Nu trebuie fiert nici prea tare, deoarece se caramelizeaza zaharul, se schimba culoarea si gustul, iar siropul se zahariseste mai repede. Se mai leaga si dupa ce se raceste.

Deci cand fructele nu mai plutesc la suprafata siropului, ci in tot siropul, dulceata este gata. Se trage la o parte, se misca cratita ca sa se adune spuma intr-un singur loc si se culege cu lingura. Spuma nu se ia in timpul fiertului, pentru ca, se formeaza incontinuu, se aduna numai cand dulceata este gata si nu mai fierbe in continuare.

Se acopera apoi cratita cu un servet udat cu apa si bine stors ca sa nu formeze cristale de zahar la suprafata. Cand dulceata este rece se pune tn borcane si se da la camara. Dupa un timp, mai ales daca se consuma din borcane, dulceata se zahariseste. In acest caz se pune bor­canul intr-un vas cu apa rece si se fierbe pana se topeste tot zaharul cristalizat. Se lasa sa se raceasca si se consuma; sau se scoate toata dulceata din borcan, se pune 3-4 linguri de apa si se fierbe pana se topeste tot zaharul cristalizat.

Retete noi

Lasa un comentariu pentru " Preparare dulceturi"